Workshops

Jose Koebrugge geeft al jarenlang les in tekenen en schilderen in het buurthuis van Seghwaert op Dreef en haar eigen atelier in ateliercomplex Baztille Zoetermeer.

Heel wat cursisten komen al jaren met plezier schilderen en tekenen bij haar.

Het gaat bij de lessen vooral om je eigen creativiteit te ontdekken. Het zelf doen levert zoveel plezier op. Of je nu vindt dat je wel of niet kunt tekenen, creativiteit is er om te proeven, voelen, waarnemen en vooral genieten.

Voor creatievelingen die niet op les willen, maar wel graag eens creatief bezig willen zijn met verf op doek, zijn deze workshops een ultieme uitdaging.

Op dit moment staan er 7 workshops op de planning, van november 2018 tot juni 2019.

“Hundertwasser inspiratie”
zaterdag 10 november 2018 van 13.30 – 16.00 uur
locatie: Seghwaert op Dreef

Hundertwasser was een architect en kunstschilder. Hij maakte prachtige gekleurde gebouwen en schilderijen. Wanneer je foto`s ziet van zijn werk, herken je het vast. Hij had een visie; rechte lijnen bestaan niet, gebogen lijnen wel.
Op een canvasdoek van 60 x 50 cm beginnen we met het schilderen van een gekleurde ondergrond met acrylverf.
Daarna gaat het feest van de kleuren beginnen. Met het plakken van gekleurd touw maken we de basisvormen op het doek, om deze daarna met veel verschillende kleuren in te schilderen. Als laatste kun je, met de hulp van een taartspuitzak vol gekleurde verf, mooie lijnen, stippen en structuren aan je schilderij toevoegen.
Ideeën en voorbeelden voor inspiratie zijn aanwezig.

“De brug in de tuin van Monet”
zaterdag 15 december 2018 van 13.30 – 16.00 uur
locatie: Seghwaert op Dreef

We beginnen met het beschilderen van een canvasdoek van 50×60 cm met mooie groene tinten verf, we gebruiken niet te dikke verf, dat komt later. Op papier schetsen we de basislijnen van de brug. Heb je hier moeite mee, dan mag je een sjabloon gebruiken. De brug knippen we daarna uit, zodat we deze kunnen overbrengen op de geschilderde ondergrond. Daarna schilderen we de waterlelies en de treurwilgen.

“Bloeiende Zoetermeerse bermen”
zaterdag 30 maart 2019 van 13.30 – 16.00 uur
locatie: Baztille

In deze workshop schilderen we de mooie Zoetermeerse bermen op een voorgegrond buitenpaneel van 80×20 cm.
Na het schilderen van een onderlaag met een rolletje, gaan we de bloemen schilderen; klaprozen, margrieten, boterbloemen, korenbloemen, verschillende grassen etc. Allerlei technieken van acrylverf komen aan de orde. We werken met kwasten, paletmessen, stokjes, sponsjes etc. Voorbeelden zijn aanwezig.
Dit schilderij kunt u later in de tuin of op het balkon ophangen.

“Meisje in kimono (inspiratie naar Breitner)”
zaterdag 26 januari 2019 van 13.30 – 16.00 uur
locatie: Baztille

Breitner heeft diverse versies van “Meisje in kimono” gemaakt, vaak naar aanleiding van foto‘s.
Wij gaan in deze workshop ook een poging wagen om het “Meisje in Kimono”
te schilderen. Op een doek van 40×50 cm schilderen we eerst de ondergrond.
Daarna maken we op papier een schets naar aanleiding van dit schilderij. Voor deelnemers die dit graag willen is er een sjabloon aanwezig.
Vervolgens brengen we de schets over op het doek om daarna te beginnen met schilderen.

“Zwanen”
zaterdag 13 april 2019 van 13.30 – 16.00 uur
locatie: Baztille

De witte zwanen worden geschilderd op een canvasdoek van 50×60 cm. We beginnen met het hele canvasdoek te beschilderen met een kleur. Voordat de zwanen geschilderd worden op het canvasdoek, gaan we deze zwanen oefenen op gekleurd papier. Schetsen met verf. Zodat we de swung van de beweging in onze armen hebben.
Daarna schilderen we de zwanen op het canvasdoek in de nog bijna natte verf.
Het wit van de zwanen wordt vooral aangebracht met dikke klodders verf.

“Abstracte gemengde techniek op extreem formaat”
zaterdag 11 mei 2019 van 13.30 – 16.00 uur
locatie: Baztille

Hou je van verrassingen dan is deze workshop een aanrader. We werken op een doek van 100×10 cm, maar voor enthousiastelingen is een 2 luik ook mogelijk.
Plakken, schilderen, plakken etc. door gebruik te maken van verschillende materialen (waardeloos materiaal) ontstaat er een mooie voorstellingloze compositie. Als laatste tekenen we met een taartspuitzak gevuld met verf. We werken met acrylverf.
(Vanwege het grote formaat, is deze workshop 5 euro duurder).

“Aquarel met groot gebaar”
zaterdag 15 juni 2019 van 13.30 – 16.00 uur
locatie: Baztille

Aquarel, voor veel creatievelingen het mooiste om mee te schilderen, maar o zo moeilijk. Aqua is water. Zeer belangrijk is het om de juiste hoeveelheid water en verf te gebruiken.
Tijdens deze workshop gaan we schilderen met grote kwasten op grote vellen aquarelpapier. Hoe maak je de mooiste landschappelijke kleuren?
Er is genoeg aquarelpapier aanwezig, waardoor er veel geëxperimenteerd kan worden met water en verf en om de luchtige manier van schilderen onder de knie te krijgen.

—–

Heb je belangstelling om een privé workshop te volgen met een groep vrienden of familie of via je werk? Stuur dan een berichtje via het contactformulier.

Recente workshops waren: