Dit is het artikel over de opening van de tentoonstelling, meer foto’s van de expositie kun je hier vinden.
[acslideshow link=”file” ids=”355,354,353,352,351″]

Hieronder het artikel geschreven op 10 oktober 2013:

De opening

De opening wordt verricht op zaterdag 19 oktober 2013 om 16 uur door Hans Haring wethouder cultuur te Zoetermeer. Muzikale omlijsting door zussen Baake. Tevens worden gedichten voorgelezen van Hortense door Robert Verhaaf.

Hortense en Jose hebben sinds de start van de Baztille in 2001 een atelier in dit ateliercomplex.

Hortense is enkele jaren geleden verhuisd van de voorkant van de Baztille naar achterkant van het gebouw, waar ze een groter atelier tot haar beschikking kreeg. Jose en Hortense hebben nu een atelier naast elkaar. Beide genieten van de ruimte en de rust die ze daar hebben…

Fietsen

Sinds een jaar of 7 is Jose geïnspireerd door fietsen en de schilderijen van haar hand zijn te herkennen aan de fiets of fietsen die hierop geschilderd zijn.

Waarom fietsen? Ze zijn haar schilderijen binnen komen fietsen. Veel mensen die de Baztille bezoeken komen op de fiets. Overigens is Nederland een fietsland en je krijgt door dit vervoermiddel een positieve kijk op heel veel dingen. De fiets zet je zorgen opzij, je hebt de energie nodig om daar te komen waar je wil zijn. Energiezuinig kun je je voortbewegen en de nodige spullen vervoeren in de kleinere of grotere fietstassen.

Naast schilderijen maakt Jose sinds een tijdje ook objecten.

Ze heeft het Fablab ontdekt. Hiervoor gaat ze naar Utrecht om te laseren in hout. D.m.v. een tekenprogamma op de computer (met hulp van haar dochter Liese) dit programma zorgt voor de aansturing van de laserprinter worden de fietsen nauwkeurig uitgezaagd. Een wonder der techniek. Deze manier van zagen is ook geschikt om kleinere fietsobjecten te maken, zodat je deze om je hals kunt hangen.

Eèn schilderij wil ik wel wat toelichten: Dit schilderij is voorzien van vele fietsen in de vorm van geplakte collages met kleine schilderijtjes voor op de fiets. De fietsen zijn verbonden met draadjes naar de aardewerken potjes met aarde. Dit werk stellen al mijn enthousiaste cursisten voor met hun nog te maken werk. Daarnaast zijn deze collageachtige fietsen ook te zien met kleine schilderijtjes die “af” zijn. Dat zijn de cursisten die met veel plezier hun schilderijtje al gemaakt hebben.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *